Letadlo na letišti

Palubní zavazadla do letadla: Rozměry, pravidla, tipy a triky

Na dlouhou či rodinnou dovolenou cestujeme s většinou s velkým kufrem nebo taškou, které za nás letištní personál uloží do zavazadlového prostoru letadla. Pro menší a kratší výlety nebo pracovní cesty je neocenitelným společníkem palubní zavazadlo. Kdo se ho naučí efektivně využívat, ušetří si spoustu času a starostí – musí si však dát pozor na pravidla, která se liší u jednotlivých dopravců.

Říká se mu také příruční – protože jej máte vždy při ruce. A palubní proto, že si jej vezmete s sebou přímo do kabiny letadla, kde k němu máte neustále přístup. To se hodí zvláště na delších letech, kdy využijete více větších věcí, které se nevejdou do kapsy: Například knihy, tablet, osobní hygienické potřeby, hračky či rozptýlení pro děti.

Další výhodou je, že palubní zavazadlo není nutné odbavovat na přepážce na letišti. Nemusíte tak dorazit příliš dlouho před odletem a rovnou můžete k bezpečnostní kontrole. Toto cestovní zavazadlo máte vždy u sebe (pokud jej někde nezapomenete), nehrozí tak, že vám jej aerolinka ztratí nebo poškodí. Po příletu pak nemusíte čekat na vykládku a výdej zavazadel u pásu.

Při bezpečnostní kontrole na letišti jsou kabinová zavazadla do letadla kontrolována rentgenem a občas i namátkově bezpečnostními pracovníky. Abyste kontrolu urychlili, z palubního zavazadla vyndejte na tác veškerou elektroniku, větší kovové předměty, lahve s tekutinami, hygienické potřeby typu tuby se zubní pastou a obecně vše, co by mohlo budit podezření, že se jedná o nebezpečnou věc. Pokud si jdete pro palubní vstupenku na přepážku, budete zřejmě dotázáni, zda máte zavazadlo k odbavení – vyplatí se zapamatovat si anglické výrazy „hand luggage,“ „cabin luggage“ nebo „carry-on luggage.
Dívka s kufrem
Kabinové zavazadlo musí být tak velké, aby se dalo vložit pod sedačku na palubě letadla. Standardní rozměr dle mezinárodní organizace letecké dopravy IATA činí 55 x 35 x 20 cm (výška x šířka x hloubka). Jednotliví dopravci ale používají své vlastní rozměry, které se mohou od toho standardního drobně lišit. Před cestou je proto vhodné navštívit webové stránky příslušných aerolinek a přesvědčit se, zda jim vaše konkrétní zavazadlo vyhovuje – zvláště u nízkonákladových dopravců. Níže najdete přehled rozměrů u vybraných společností:

Přejděte pro více informací

Aerolinky

Rozměry (cm)

Hmotnost (kg)

Doplňující informace

Swiss

55 x 40 x 23

8

 

TAP Air Portugal

55 x 40 x 25

10

 

Emirates

55 x 38 x 22

7

 

Lufthansa

55 x 40 x 23

8

 

Qatar Airways

50 x 37 x 25

7

 

British Airways

56 x 45 x 25

23

 

Air France-KLM

55 x 35 x 25

12

 

EasyJet

45 x 36 x 20

15

 

ČSA

55 x 45 x 25

8

12 kg ekonomická flexi třída

Turkish Airlines

55 x 40 x 23

8

 

Smartwings

56 x 45 x 25

8

 

Volotea

40 x 30 x 20

10

Zavazadlo pod sedačku před vámi. Větší zavazadlo jdo prostoru nad hlavou je za poplatek.

Ryanair

55 x 40 x 20 / 40 x 25 x 20

10

Pro cestující s prioritním nástupem / ostatní cestující

Vueling

40 x 20 x 30 / 55 x 40 x 20

8

Větší zavazadlo za poplatek

Wizzair

40 x 30 x 20 cm

10

Při využití služby WIZZ Priority jedno zavazadlo navíc

Rozměry vašeho palubního zavazadla je vždy vhodné přeměřit až když je sbalené – některá mohou nabýt na objemu, pokud nemají pevnou konstrukci. Na většině letišť najdete speciální rámy, označené příslušnou aerolinkou, v nichž si můžete velikost zavazadla ověřit.
Řada dopravců umožňuje vzít si do kabiny menší zavazadlo nad rámec klasického palubního zavadla – větší dámskou kabelku, brašnu na notebook, batoh, látkový pytel na záda, příruční tašku. Většina velkých aerolinek podobné doplňky moc neřeší, jiné (zejména nízkonákladové) mají pro jejich rozměry striktní pravidla. Před odletem se proto vyplatí nastudovat si podmínky u konkrétního dopravce. Pokud si nejste jistí, volte osobní zavazadlo tak velké, aby se případně dalo schovat do klasického příručního zavazadla.

Může se stát, že vám to s rozměry palubního zavazadla nevyjde – například při nečekaných přestupech, nebo když narazíte na zvlášť pečlivého pracovníka aerolinek. V takovém případě jste nuceni připlatit za nadměrné zavazadlo. Poplatky se liší podle aerolinek, zvlášť u těch nízkonákladových ale mohou snadno překročit cenu samotné letenky.

Například WizzAir vám za příliš velké zavazadlo naúčtuje 30 euro, RyanAir okolo 10 liber, EasyJet 40 až 48 liber. Proto je dobré věnovat rozměrům náležitou pozornost. Poplatek se platí přímo na gatu kartou.

Muž se zavazadly
Pokud chcete mít jistotu, že vaše palubní zavazadlo odpovídá povoleným rozměrům pro většinu aerolinek (vyjma nízkonákladových), držte se velikosti dané organizací IATA. Čili 55 x 35 x 20 cm. Cestujete-li častěji, vyplatí se investovat do kvalitního výrobku s pevnou konstrukcí, nízkou hmotností, odolnými kolečky a výsuvnou rukojetí. Šikovným doplňkem jsou u kabinového zavazadla  vnější kapsy na zip, do nichž můžete snadno vložit pas, palubní vstupenku, tablet nebo knihu. 
Palubní zavazadlo je zavazadlo, které si můžete vzít s sebou do kabiny letadla, kde k němu máte neustálý přístup. Palubní zavazadlo musí splňovat určité rozměry a hmotnostní limity, které se liší u jednotlivých dopravců.
Dopravci ji většinou moc neřeší, přesto není radno ji překračovat. Pokud si nejste jisti, pořiďte si šikovnou váhu na zavazadla, která se snadno vejde do kapsy, nebo dá připnout na klíče.
Ano, pokud není místo ve schránkách nad hlavami cestujících, může vám přikázat, ať si zavazadlo dáte pod sedačku před sebou. Tím se možná připravíte o místo na nohy, na druhou stranu jej máte lépe po ruce bez vstávání. V některých případech vám stevardi zavazadlo uloží do prostoru pro posádku. Není moudré se s nimi hádat, jejich slovo platí a pokud na palubě tropíte výtržnosti, riskujete vyloučení z přepravy a pokutu.
  • Zkuste nastupovat do letadla mezi prvními. Možná budete stát déle ve frontě než nástup začne, ale máte tak jistotu, že pro vaše zavazadlo bude místo ve schránkách nad hlavou a nepřijdete o místo pro nohy.
  • Se zavazadly nemanipulujte a neotvírejte je během turbulencí.
  • Po přistání a zaparkování letadla počkejte, až budete moci pohodlně vstát do uličky a ihned odejít – teprve pak vytáhněte zavazadlo z pod sedadla nebo schránky nad hlavou.
Palubní zavazadlo vám umožňuje mít u sebe věci, které potřebujete během letu, jako například knihu, tablet, hygienické potřeby nebo hračky pro děti. Také vám ušetří čas a starosti, protože nemusíte odbavovat zavazadlo na přepážce na letišti a čekat na něj po příletu u pásu. Navíc se vyhnete riziku, že vám aerolinka ztratí nebo poškodí vaše zavazadlo.
Řada dopravců umožňuje vzít si do kabiny menší zavazadlo nad rámec klasického palubního zavazadla – větší dámskou kabelku, brašnu na notebook, batoh, látkový pytel na záda, příruční tašku. Většina velkých aerolinek podobné doplňky moc neřeší, jiné (zejména nízkonákladové) mají pro jejich rozměry striktní pravidla. Před odletem se proto vyplatí nastudovat si podmínky u konkrétního dopravce.

Při bezpečnostní kontrole na letišti jsou kabinová zavazadla do letadla kontrolována rentgenem a občas i namátkově bezpečnostními pracovníky. Abyste kontrolu urychlili, z palubního zavazadla vyndejte na tác veškerou elektroniku, větší kovové předměty, lahve s tekutinami, hygienické potřeby typu tuby se zubní pastou a obecně vše, co by mohlo budit podezření, že se jedná o nebezpečnou věc.

Pokud máte v palubním zavazadle tekutiny, musí být v malých lahvičkách do 100 ml a uloženy v průhledném sáčku o objemu maximálně 1 litr. Pokud máte nějaké léky, které potřebujete během letu, měli byste mít s sebou i lékařské potvrzení o jejich nutnosti. Pokud máte nějaké ostré předměty, jako například nůžky, pilník nebo holicí strojek, musí být zabalené tak, aby neohrožovaly bezpečnost ostatních cestujících. Pokud si nejste jistí, co můžete a co nemůžete mít v palubním zavazadle, podívejte se na seznam zakázaných předmětů na webu vašeho dopravce nebo na letišti.

Nízkonákladový dopravce je letecká společnost, která nabízí letenky za nižší ceny než klasické aerolinky. Nízkonákladoví dopravci obvykle šetří na službách, jako je občerstvení na palubě, zábava, místo na nohy nebo počet zavazadel. Nízkonákladoví dopravci také často létají na menší a méně frekventovaná letiště, kde jsou nižší poplatky.
Při výběru palubního zavazadla je důležité zvážit několik faktorů, jako jsou rozměry, hmotnost, materiál, design, bezpečnost a cena. Rozměry a hmotnost by měly odpovídat limitům vašeho dopravce, abyste se vyhnuli příplatkům. Materiál by měl být odolný a lehký, design by měl být praktický a pohodlný. Bezpečnost by měla zahrnovat zámky, popruhy nebo pevné uzavření. Cena by měla odpovídat kvalitě a vašemu rozpočtu.

Abyste využili co nejvíce prostoru ve vašem palubním zavazadle, můžete použít některé z těchto tipů:

  • Použijte válečkovou metodu: Zabalte oblečení do válečků místo skládání, abyste zabrali méně místa a zabránili zmuchlání.
  • Použijte vakuové sáčky: Vysajte vzduch ze sáčků s oblečením, abyste snížili jejich objem.
  • Použijte organizéry: Použijte speciální tašky nebo pouzdra na oddělení různých druhů věcí, jako jsou boty, spodní prádlo, kosmetika nebo elektronika.
  • Využijte prázdná místa: Využijte prázdné prostory ve vašem zavazadle, například v botách nebo kapsách, na uložení drobných předmětů.
  • Použijte vrstvení: Oblečte si na sebe těžší a objemnější oblečení, jako jsou bundy, svetry nebo boty, abyste ušetřili místo ve vašem zavazadle.

Někdy se může stát, že aerolinka zabaví vaše palubní zavazadlo a přepraví ho v zavazadlovém prostoru letadla. To se může stát například tehdy, když je kabina plná a není dostatek místa pro všechna zavazadla. V takovém případě byste měli dodržet tyto kroky:

  •  Zkontrolujte si, že máte ve vašem palubním zavazadle jasně viditelnou jmenovku s vašimi kontaktními údaji.
  •  Vyndejte si z vašeho palubního zavazadla všechny cennosti, doklady, léky a další důležité věci, které budete během letu. Tyto věci si můžete vzít s sebou do kabiny v menším zavazadle nebo v sáčku.
  •  Přilepte štítek na zavazadlo, který vám dá personál aerolinky. Tento štítek obsahuje číslo vašeho zavazadla a informace o vašem letu. Uchovejte si ho pečlivě, protože ho budete potřebovat k identifikaci vašeho zavazadla po příletu.
  • Po přistání se vydejte k pásu pro odbavená zavazadla a vyhledejte své palubní zavazadlo podle štítku. Pokud nenajdete své zavazadlo, obraťte se na personál aerolinky nebo na přepážku pro ztracená zavazadla a podávejte reklamaci. Měli byste mít s sebou doklad o letu, štítek na zavazadlo a popis vašeho zavazadla.
Informace na této stránce mají pouze informativní charakter. Doporučujeme si před cestou ověřit limity zavazadel u vašeho dopravce.