Jak snížit spotřebu paliva

Jak snížit spotřebu paliva ve vašem autě? 

Ceny pohonných hmot v posledních pár letech zažily hodně změn. Mnoho řidičů a podnikatelů své vozy využívá denně bez ohledu na cenu benzínu či nafty, protože je to součást jejich práce a výkyv v cenách mohou pocítit velmi výrazně. Sestavili jsme proto seznam několika tipů, jak lze snížit spotřebu vozidla a tím nejen šetřit na dovolenou, ale také životní prostředí.
Mezi základní faktory, ovlivňující spotřebu vozidla patří styl jízdy. Je to alfa a omega úsporného a ekonomického provozu. Chcete-li jezdit úsporně, měla by být vaše jízda plynulá, bez dramatického brzdění a zrychlování. K tomu se také pojí další pravidlo, kterým je nutnost předvídat. Pokud se věnujete tomu, co se na silnici okolo vás děje a předvídáte, vyhnete se již zmíněnému prudkému zpomalování a zrychlování a tím šetříte. Představte si, že vaše auto brzdy vůbec nemá a využijte co nejvíce akceleraci a setrvačnost auta. Mezi řidiči se traduje již spousta mýtů, z nichž jsou některé více a jiné méně pravdivé. Mezi ně patří zejména velmi diskutované vyřazování na neutrál a dojíždění (například do křižovatky) bez zařazeného převodu. Co je ovšem bez debat je téma vypínání motoru při čekání. Pokud víte, že na červenou budete stát déle jak minutu, vypnutí motoru se v tomto případě vyplatí. O tom svědčí také fakt, že většina moderních vozů je vybavena systémem start - stop, který vypíná motor automaticky a při zařazení jej opět nahodí bez nutnosti otočení klíčkem v zapalování. 
Stzl jízdy
Stejně jako způsob jízdy, má na spotřebu vliv také to, kudy jedete, tedy vaše trasa. Ne vždy je nejkratší cesta tou nejúspornější. Pokud na vás čeká velké množství semaforů a jiných nástrah, kde je nutné zpomalovat a brzdit a vzápětí se zase rozjíždět, případně pokud hrozí, že po cestě narazíte na kolony, například na dálnici, je vždy lepší zvolit trasu delší, ale plynulou.
Technický stav vozu hraje velmi významnou roli u spotřeby paliva. Základem jsou správně nahuštěné pneumatiky. V případě podhuštěnosti zvyšují vašemu vozu valivý odpor vzduchu a tím je potřeba více energie pro dosažení požadované rychlosti. Dalším aspektem je u pneumatik správná hloubka dezénu. Velkou péči z pohledu technického stavu vyžadují také brzdy, nicméně není dobré servis vašeho auta podceňovat obecně. U benzínových motorů mohou udělat hodně také kvalitní zapalovací svíčky, ale spotřebu mohou zvýšit i ložiska, když se trochu zadřou. Na spotřebu mají stejně tak vliv nekvalitní či vyjetý olej a jiné provozní kapaliny a jejich stav. Proto vám jedna servisní kontrola může výrazně ušetřit dlouhodobé náklady. 

K dalším tipům, jak můžete na spotřebě vašeho automobilu ušetřit, patří pravidelný úklid. Některé statistiky uvádí, že za každých cca 100 kg navíc ve vašem autě roste spotřeba o půl litru na sto kilometrů. Proto neváhejte obětovat trochu času a vyhodit z auta vše, co nepotřebujete a co vozíte jen tam a zpět. Občas se nevyhnete převážení těžkého nákladu, ale určitě nevozte nic zbytečného déle, než potřebujete. Nevyhýbejte se ani pravidelné péči o zevnějšek vašeho vozu. Vyplatí se občas využít automyčku, nebo mytí specialisty, kteří z vozu a podvozku odstraní špínu a nepořádek.

Poslední tip se týká klimatizace. Zapnutá klimatizace zvyšuje spotřebu, v tomto případě ale není vždy dobré volit možnost otevřených okýnek, právě místo klimatizace, jen kvůli spotřebě. Pokud vozíte vaše auto pravidelně do servisu, kde se starají i o dezinfekci klimatizace a výměnu filtrů, určitě v hustém provozu ve městě myslete spíše na vaše zdraví a využívejte klimatizaci. 

Nevíte si rady s výběrem pojištění nebo potřebujete pomoct při sjednání?
Vždy Vám rádi pomůžeme!