Plná moc k přepisu vozidla

Prodej nebo koupě vozidla vyžaduje součinnost prodávajícího a kupujícího, potřebné úkony k přepisu ale může – alespoň částečně – sám provést i kupující, vybavený platnou plnou mocí. Po koupi je nutné provést přihlášení v registru vozidel v zákonem dané lhůtě, jinak hrozí poměrně vysoká pokuta. Vysvětlíme si, co má platná plná moc obsahovat a jak ji použít, aby přehlášení vozu proběhlo rychle a hlavně úspěšně. 
Plná moc je úředně ověřený dokument s důležitými informacemi, jímž jedna osoba či smluvní strana opravňuje jinou k přesně definovaným úkonům, v tomto případě k přihlášení vozidla na příslušeném registru vozidel.

V první řadě je nutné mít uzavřenou a podepsanou kupní nebo darovací smlouvu. Nový majitel vozidla musí poté uzavřít povinné ručení, což jde u Allianz z pohodlí domova, výhodně a na pár kliknutí. Původní vlastník by měl své pojištění v ideálním případě co nejdříve zrušit, aby neplatil za vůz, který již není jeho majetkem. K tomu je nutné dostavit se do pojišťovny s kupní smlouvou nebo kopií velkého technického průkazu, v němž je již zanesen nový majitel.

Dle zákona musí být do 10 dnů od podpisu smlouvy podána žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla na registru silničních vozidel. Pokud k ní nedojde, jedná se o přestupek, trestaný pokutou ve výši až 50 000 Kč. Původní vlastník se v takovém případě mimo jiné vystavuje i riziku, že mu budou chodit pokuty za přestupky, spáchané novým majitelem.

Před převodem je nutné zařídit vozidlu také evidenční kontrolu, která v okamžiku převodu nesmí být starší 30 dnů. Změnu může zařídit jakýkoliv úřad s rozšířenou působností, nejste tedy omezeni bydlištěm. K převodu je nutné předložit následující dokumenty:

  • Osobní doklady obou smluvních stran nebo případně PLNOU MOC s ověřeným podpisem
  • Velký a malý technický průkaz vozidla
  • Platnou zelenou kartu
  • Protokol o evidenční kontrole, ne starší 30 dnů
  • V některých případech doklad o zaplacení ekologické daně
Kupujícímu i prodávajícímu může ušetřit čas i starosti. K přehlášení vozu se mohou dostavit oba dva, ale najít vhodný termín a strávit jistou dobu na úřadu s rozšířenou působností nemusí být v dnešní uspěchané době snadné, zvlášť vzhledem k nutnosti provést změnu do deseti pracovních dnů. S plnou mocí se může dostavit pouze kupující poté, co mu ji prodávající vystaví a nechá snadno ověřit.

Plná moc nemá pevně stanovený formát, musí však obsahovat všechny důležité informace, aby ji bylo možné použít k přihlášení vozidla do registru motorových vozidel. Neměly by v ní chybět tyto údaje:

  • Identifikace zmocnitele a zmocněnce
  • Údaje o zmocněnci a zmocniteli: jméno, příjmení, adresa trvalého bydliště, IČ, případně čísla osobních dokladů
  • Konkrétní specifikace úkonů, k nimž zmocnitel zmocněnce opravňuje (např. „zmocňuji [údaje zmocněnce] pro provedení přepisu vozidla v registru silničních vozidel).
  • Specifikace vozidla: značka, model, výrobní číslo karoserie (VIN kód), datum první registrace, registrační značka
  • Podpisy zmocnitele a zmocněnce
  • Datum a místo vyhotovení plné moci
  • Úřední ověření

Pokud nechcete ztrácet čas psaním vlastního formuláře nebo si nejste jisti obsahem, nabízíme vzor plné moci k přihlášení vozidla ke stažení, zpracovaný právním oddělením pojišťovny Allianz. 

Plnou moc vám ověří kterýkoliv notář nebo pracoviště Czech POINT, která se nachází také na pobočkách České pošty. K ověření potřebujete listinu a doklad totožnosti. Cena za ověření podpisu činí 30 Kč.
Po ověření je platnost plné moci 10 dní. Proto se vyplatí neotálet s návštěvou úřadu s rozšířenou působností a dokončení přepisu vozidla, jinak musí zmocnitel opět navštívit notáře nebo pracoviště Czech POINT a listinu znovu ověřit. Může hrozit také již zmíněná pokuta. Z obecné povahy dokumentu vyplývá, že platnost plné moci končí okamžikem provedení úkonu v něm zmíněném, tedy přehlášením vozidla. Zmocnitel také může platnost plné moci odvolat, v takovém případě ale musí vyrozumět zmocněnce.
K odhlášce vozidla můžete přistoupit při vyřazení vozidla, jeho zániku po ekologické likvidaci nebo v případě krádeže. Plná moc k odhlášení musí obsahovat to samé, jako dokument k přepisu vozu, akorát je v něm uvedeno, že zmocněnec je zplnomocněn k vyřízení žádosti o vyřazení silničního vozidla z provozu.
Plná moc k přepisu vozidla je úředně ověřený dokument, kterým jedna osoba (zmocnitel) opravňuje druhou osobu (zmocněnce) k vykonání specifických úkonů souvisejících s přepisem vozidla, jako je jeho registrace v registru motorových vozidel.
Plná moc umožňuje kupujícímu nebo jiné zastupované osobě provést potřebné úřední kroky pro přeregistraci vozidla bez přítomnosti stávajícího majitele, což šetří čas a logistické komplikace.
Plná moc musí obsahovat jména a adresy obou stran (zmocnitel, zmocněnec), údaje o vozidle (značka, model, VIN, registrační značka), specifikaci oprávněných úkonů, podpisy obou stran, datum a místo vyhotovení dokumentu a úřední ověření podpisů.
Plnou moc lze ověřit u notáře nebo na kterémkoliv pracovišti Czech POINT, které se často nachází i na pobočkách České pošty. Ověření je zpoplatněno, typicky částkou 30 Kč.
Po ověření má plná moc obvykle platnost 10 dnů. Je důležité, aby byly všechny potřebné úkony provedeny v tomto časovém rámci, aby nedošlo k potřebě dalšího ověření dokumentu.
Pokud plná moc vyprší, nebude již možné pomocí ní provádět úřední úkony. Zmocnitel bude muset znovu navštívit notáře nebo Czech POINT pro nové ověření dokumentu.
Ano, zmocnitel může kdykoliv odvolat plnou moc. Je však povinen o tomto odvolání informovat zmocněnce, aby předešel jakýmkoliv nedorozuměním nebo právním komplikacím.
Neexistuje pevně stanovený formulář pro plnou moc k přepisu vozidla. Je však možné využít vzorový formulář, který může poskytnout právní oddělení vaší pojišťovny nebo jiné specializované instituce.